Kom i kontakt med oss! info@sskr.nu

Förstoppning

Förstoppning

Definition av förstoppning (obstipation) är en abnormt hård och torr avföring (faeces) och ofta nedsatt avföringsfrekvens. Avföringsfrekvensen har stora variationer från individ till individ så det är svårt att säga vad som är normalt och förstoppning kan förekomma fast frekvensen inte ändrats.

Förstoppning kan vara primär eller sekundär

Tillprimär förstoppning räknas orsaker som ringa fysisk aktivitet och olämplig sammansättning av kosten. En annan orsak kan vara vanemässigt undertryckande av avföringsreflexen. Det kan t.ex. bero på stressiga arbetssituationer eller olämpliga toalettförhållanden (ex. resor). Vid dessa förstoppningar är toalettbesök ofta en långvarig kamp. Man har en känsla av att ändtarmen inte blir tömd och det är oftast riktigt. Avföringen fyller då ut hela ändtarmen och det kan uppstå fel i slutmuskelfunktionen och det kan leda till faecesinkontinens och förstoppningsdiaréer. Komplikationer som sprickor och prolapser i anus samt hemorrojder gör ju inte saken bättre.

Behandling för detta kan vara motion, undvika stoppande kost och medicin, äta mer fibrer, dricka mer vätska och fast tid för toalettbesök. Man kan också tillföra avföringsmedel eller ge lavemang.

Sekundär förstoppningkan orsakas av t.ex. sjukdomar i tjocktarmen eller anus, gynekologiska sjukdomar, nedsatt muskelkraft i buken, metaboliska sjukdomar, missbruk av avföringsmedel m.m.

Behandlingen måste naturligtvis riktas mot grundsjukdomen i första hand men om förstoppningen inte kan hävas inom rimlig tid får samma behandling som vid primär förstoppning sättas in.

Läkemedel som kan ge förstoppning

En del ganska vanliga läkemedel kan ge förstoppning och ibland kan behövas en underhållsdos av laxeringsmedel till dessa läkemedel.

Exempel är Morfin och även morfiderivat, Isoptin (hjärtmedicin), järntabletter och Kodein.

Avföringsmedel

Det finns massor av olika läkemedel mot förstoppning.

Fasta bulkmedel(ex. Inolaxol®, ViSiblin®, Lunelax®) innehåller växtfibrer som binder vatten och sväller i tjocktarmen som då stimuleras till snabbare tarmpassage. Det dröjer ett tag innan man märker någon effekt av dessa medel och det är oerhört viktigt att tillräckligt med vätska tillförs annars kan man få helt motsatt effekt av medlet. Det är alltså oftast inte lämpligt till personer som dricker dåligt.

Flytande laktulosmedel(ex. Laktulos, Duphalac®) bryts ner i tjocktarmen till ämnen som binder vatten och tarmen fylls ut av mer vätska. Även här är vätskeintaget viktigt men kanske inte i lika stor grad som vid bulkmedel.

Movicol® är ett pulver som måste lösas i vatten eller annan vätska för att ha effekt i tarmen. Pulvret får inte blandas i mat. Läkemedlet binder vätska till sig i tarmkanalen och gör att tarmen fylls ut. Detta stimulerar tarmens muskulatur till naturliga rörelser och avföringen blir lösare. Läkemedlet löser även upp hårda klumpar i avföringen.

Ett annat vanligt laxermedel är Laxoberal® som stimulerar de nerver som får tarmen att arbeta och medverkar till att både ändtarmen och större delen av tjocktarmen töms. Det dröjer alltså längre än vanligt innan man tömmer tarmen igen. Detta medel är inte lämpligt att stå på som underhållsmedel eftersom man kan bli tillvand och försämra de normala tarmreflexerna.

Olika mindre lavemang (ex. Mikrolax®, Klyx®, Toilax®) kan användas i ett akut skede men ska naturligtvis inte brukas regelbundet. Samma sak gäller vanliga vattenlavemang.

(Ref. Sjukhusapoteket i Ljungby, FASS)

Mer naturliga komponenter

Man kan ju också använda mer naturliga komponenter som att ge lösande kost. Kan man stå på ” 5 st katrinplommon 1gång/d” istället för att ta mediciner är det ju bra.

Födoämnen som kan ge tunnare tarminnehåll

Gröt eller bröd av t ex råg, graham eller havre

Filmjölk, yoghurt, messmör, mesost

Grönsaker och rotfrukter av alla slag, råa eller kokta

Päron, kiwi, körsbär, plommon, fikon

Konserverad frukt, katrinplommon och andra torkade frukter

Socker och sötade produkter som marmelad och sylt

Sorbitol

Kaffe

Apelsinjuice i stora mängder

Man kan också undvika stoppande kost!

·Födoämnen som kan ge fastare tarminnehåll

·Gröt/pudding av t ex risgryn, mannagryn

·Ljust bröd, skorpor, kex och rån av vetemjöl

·Redd soppa, pannkaka, stuvning

·Morotspuré

·Ris, makaroner, pasta

·Mjölk, ost

·Blåbär, mogna bananer

·The, mjölkchoklad

Om man har besvär med mycket gaser i tarmen kanske man ska undvika följande gasbildande födoämnen.

Kål, lök, rädisor, mogna baljväxter

Paprika, gurka, äpple

Sorbitol

Kolsyrade drycker

Ost

Tuggummi

Senast uppdaterad av Ewa Törnblom, Ljungby lasarett, 2007-09-21