Kom i kontakt med oss! info@sskr.nu

Bandagering

  • Stomipropp (2007-01-10)

Hur bra fungerar det med stomipropp?

Hur gör ni utprovningen, storlek?Sitter den bra?

Har en patient som upplever "ljudet" från stomin MKT besvärande. Hon irrigerar inte men vi tänkte prova att använda proppen tex. när hon är ute och dansar.Någon som har erfarenhet. (Rosa i Sundsvall)

Svar 1:

Innan jag skriver ut måste patienten komma till mottagningen för utprovning. Jag känner i stomin med gel åt viket håll öppningen går så man vet hur proppen ska föras in. Brukar börja med liten storlek. Men om personen inte irrigerar är det viktigt att tarmtömningen är regelbunden. Dämpar även ljud. (Gunilla Frimodig Lind)

Svar 2:

Har en hel del mycket nöjda patienter som använder Consealproppen. (Annica Wistedt)

  • Bandageringsproblem (2006-11-14)

Man 61 år fick sin ileostomi 1969 pga. familjär colonpolypos.

Bandageringsproblem med plattan Combihesive II Plus (akrylhäfta) som släpper efter 2-3 timmar.Plattorna "äts upp". En dag sju byten.

Har testat Hollister Adaptring, Eakin cohesive (bättre), Cavilonspray. Testar Stomahesive standard. Fortsätter med hela sortimentet ringar, proderm, ströpuder.Vid inspektion var huden en anig fuktig/små svettpärlor.

Kan det komma inifrån - sjukdomen?

Svar 1:

Det kan vara knepigt att hitta det rätta på dessa patienter. Jag har ofta kunnat lösa det med ströpuder och bälte. Kanske det är bättre med en platta utan häfta, testa någon tvådels platta med HydroFrame om du inte redan gjort det. Annars är det nog bara att göra som du gör, prova allt! Kanske ett endels är bättre? Kolla så patienten inte har psoriasis, det kräver ofta cortisonbehandling med starkare medel!

(Ewa Törnblom)

Svar 2:

Du tycks ha provat det mesta och jag funderar på eftersom huden fuktar i sig själv om man skulle våga prova en parfymfri deodorant. Man skulle kunna prova på motsatta sidan med deodorant och platta innan man provar intill stomin. Har aldrig provat själv men det är ändå en idé (Gunilla Frimodig Lind)

  • Stomi ca 1 dm (2006-02-01)

Man med en U.C totalcolectomi och ileostomi 1968. Har en lång

stomi ca 1 dm. Patienten är lite skeptisk till operation. Har någon ett bra förslag till tömbar påse avsett för detta problem tills patienten bestämt behandlingsalternativ. Har idag Combihesive flexible med tömbar påse som han tycker känns "trång".

Svar

Jag tycker nästa alltid att ett endelsförband passar bäst för långa stomier. Om man använder ett tvådelförband bör ett utan ring användas. (Jeanette Fingren)

  • Stomiskydd (2005-11-23)

Patienten arbetar i skogen och hade tidigare ett skydd i hårdplast. Kan inte få fram ett likadant. Tips? elisabeth.aveborn@orebroll.se föreslår Calmed AB i Askim, Tel 031-281 795, Fax 031-281 799, e-post info@calmed.se där man kan beställa broschyr. Hela kostnaden får patienten stå för.

inger.lauridsen@liv.se föreslår OTA. Hon har en stomikille som tränar Aikido och som har fått en specialsydd gördel. gun.andersson@nll.se tipsar om Calmar Medical eller ConvaTec som har haft en skyddskåpa. ewa.tornblom@ltkronoberg.se föreslår kontakt mellan OTA-avd i Växjö och den frågandes då man i Växjö tillverkar skyddskåpor individuellt. (Sammanfattning av inlägg från diskussionsforum)

  • Två stomier (2005-02-10)

Om man har en ileostomi och en colostomi på samma patient, är colostomin ”tyst” och kan bandageras med en minicap. Ileostomin fungerar som vanligt och bandageras med en tömbar påse.(Sammanfattning av inlägg från diskussionsforum)

  • Påsen blir som en ballong

Fråga: Varför blåser stomipåsen ibland upp sig och blir som en ballong? Vad kan man göra åt det?

Svar: Att upptäcka att påsen har blåst upp och blivit som en ballong under kläderna är mycket otrevligt. Påsen har då fyllts med luft och enda sättet att bli av med den är att öppna påsen och släppa ut luften eller att byta påse. Oftast beror det på att filtret inte klarar av de gaser som bildats. På vissa gamla produkter saknas det filter eller det som finns är ineffektivt. Då kan filtret ibland täppas igen av avföring när man exempelvis ligger ner. (hämtat ur Coloplast assistans nr 2, 2001)

  • Påsen blir platt som en pannkaka

Fråga: Varför blir stomipåsen ibland platt som en pannkaka?

Svar: Det är för att det skapas ett undertryck (vaccum) i stomipåsen, ibland beroende på att filtret är för effektivt. På fackspråk kallas detta pancaking. När det bildas vacum i påsen ha avföringen svårt att komma ned i påsen. detta problem är speciellt svårt för de patienter som har fått en låg stomi. För att komma till rätta med detta kan man prova något annat fabrikat av stomibandage, eftersom filterna är olika snabba. Man kan också klistra över filtret med tapen som är till för bad och dusch. tapen kan sedan tas av eftert en stund när påsen blir gasfylld.(hämtat ur Coloplast assistans nr 2, 2001)